Краят на ноември е срокът за свързване на касовите апарати на търговците на зърно със системата на НАП
Краят на ноември е срокът за свързване на касовите апарати на търговците на зърно със системата на НАП / архив Дарик - Сливен

Производството и търговията със зърнени култури, заедно с отрасъл «Строителство» са двата най-рискови бранша за ямболски регион, където най-често са укривани данъци, съобщават от НАП - Ямбол. При специализирана акция инспекторите по приходите извършиха проверка на производители  и търговци на зърно от региона , при която  бяха инвентаризирани наличните количества и съхранението на новата реколта. Контролните действия, които продължават, целят да се проследят също, наличието на документи за произхода и експорта му. Проверяват се всички счетоводни документи и издадените касови бележки за извършени продажби, както и регистрациите  като земеделски производители и по Закона за ДДС.

Регистрираните по ДДС търговци на зърно трябва да свържат касовите си апарати с информационната система на НАП най-късно до края на ноември 2011 г. Това гласят промените в Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства, които бяха обнародвани  в Държавен вестник. Новият срок важи само за тези търговци на зърно, които са регистрирани по ЗДДС и по Закона за съхранение и търговия със зърно.