Коледно послание на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий
Коледно послание на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий / netinfo

РОЖДЕСТВЕНСКО (КОЛЕДНО) ПОСЛАНИЕ      
 ДО БОГОЛЮБИВИЯ КЛИР, ВСЕЧЕСТНОТО МОНАШЕСТВО
 И ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ОТ СЛИВЕНСКА ЕПАРХИЯ


“Бог се яви на земята в плът и живя
между човеците" (Варух 3:38)

Рождественската нощ е необикновена. Тя е тиха и свята. Тя е тайнствена и величествена. Тя е божествена и спасителна.
Рождество Христово е велико събитие, което записа всемирната история. Рождество Христово е величествен празник за всички вярващи по земята.

Рождество Христово е дивно тържество, което ангелите възпяват: "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение" (Лука 2:14).
Дойдете всички, любещи празника, в Божия дом, заедно да възхвалим Бога, Който се яви на земята в плът и живя между човеците!


"Представи си, - казва св. Йоан Златоуст, - колко величествено би било, ако бяхме видели слънцето, слязло от небесата, да върви по земята и оттук да излива своите лъчи на всички. И ако да видим такова събитие с чувственото светило би било изумително за всички нас, то помисли и разсъди сега колко величествено е да видим Слънцето на правдата, изливащо своите лъчи в нашата плът и просвещаващо словата ни" (Съчинения, т. З, с. 505).


Слънцето на правдата - Иисус Христос - съгрява сърцето, за да се чувства Божествената любов; Озарява ума, за да се придобие истинско богопознание; Умирява съвестта, за да бъде тя спокойна; Осветлява душата, за да възлюби доброто; Утвърждава волята, за да върши богоугодното, онова, що е спасително и полезно за нас и за другите.
Бог се яви на земята в плът, за да даде и остави Своя мир на света. (Вж. Йоан 14:27). Мир небесен и земен. Мир вечен, свещен и благодатен.
О, мир, колко благост даряваш! Как нежно утешаваш! Как щедро възнаграждаваш! Как тихо радваш! Затова мирът е винаги очакван от боголюбивите. Желан - от добронамерените и е надежда за малодушните.
"Бог не допуска, - казва св. Йоан Златоуст, - хората да остават всякога в нещастия, за да не изпаднат в отчаяние. Нито пък в покой, за да не станат безгрижни, но разнообразно устройва тяхното спасение като променя едното с другото. (т. 8, с. 482)


Кога благоденства светът? Когато има мир на земята. Когато има искреност в отношенията. Благост в обноските, честност в сделките. Вярност в търговията.
Каква полза от богатството, спечелено с неправда? Победа, съчетана с гордост; успех, извоюван с насилие; постижение, добито с натиск; завоевание, извършено с лукавство. Това не е истинският мир, когато сърцето е наранено цялото от мъст и е болно от омраза.
Кога е здраво обществото? Когато хората живеят в разбирателство и толерантност. Когато уважават институциите и изпълняват законите. Когато се почитат възрастните. Когато се благоговее пред светините. Когато се пазят ценностите.
Обществото е блажено, когато умее ла отличава свещеното от несвещеното и чистото от нечистото (Левит. 10:10).


Кога е сплотено едно семейство и пребъдва в мир и разбирателство? Тогава, когато съпрузите са обикнали Бога на мира и любовта в дома и сърцата си. Тогава, когато често прибягват към Него в молитвите си, доверяват му грижите си и оставят на Него да изгражда съвместното им битие. Тогава, когато животът на съпрузите е изграден въз основа на Христовите заповеди. В семейство, което не е благословено и осветено от Бога, няма истинска любов.
В семейство, в което не присъства Бог, властват личните прищевки и страсти, там надделява егоизъм и раздори. Такъв семеен съюз е нестабилен, изгра¬ден на нездрава основа и при най-малкото сътресение или несгода се разпада. Единството и взаимното доверие между съпрузите може да има само там, където между съпрузите има вярност, жертвоготовност и пълна отдаденост на Бога и един на друг.


В такова семейство и децата идват с благословение за радост и спасение на родителите; децата живеят и се изграждат като бъдещи пълноценни личности, когато растат в дом, в който има сигурност, в който цари Христовият мир, в който царства Христовата любов.
В дом, който е украсен със свети икони, в които хората се държат като в храм благочестиво, не може да влезе лъжата, измяната и разделението. Такова семейство се огрява от Слънцето на правдата и в Неговите лъчи Божието присъствие се претворява в малка до¬машна църква.
Затова трябва да съсредоточаваме всичките си мисли, желания и действия към това да получаваме Божия мир в нашия живот: в обществото и семейството и с едно сърце и една душа да казваме: "Господи! Ти ни даруваш мир..." (Исая 26:12).
Възлюбени чада, нека под светлината на благо¬датта и истината да се приобщим към тайната на Христо¬вото Рождество! Нека позволим на Иисус Христос, Който единствен е Път, Истина, Мир и Любов да се роди и в нашите души, и в нашите умове, и в нашия живот!
Нека да отворим сърцата си, за да влее Христос в нас сили, за да познаем истината, да вършим правдата, да пребъдваме в любов - да вървим по пътя на Божиите заповеди (Пс. 118:32), да удържаме нозете си от всеки лош път (Пс.118:101).
"Моля ви да постъпвате достойно за званието, за което сте призвани, с всяко смиреномъдрие, кротост и великодушие, като се търпите един други с любов и залягате да запазите единството на духа чрез връзките на мира" (Ефес. 4:1-3).
Поздравявам всички свещенослужители, които благоговейно служат, ревностно проповядват, искрено се молят и винаги помнят обещанието при ръкоположението си, пазят мира между събратята и енориашите си.
Поздравявам всички всечестни монаси и монахини, кои¬то винаги изпълняват монашеското си правило, горят духовно и бодърстват с молитва и бдение, приемат и утешават поклонниците в светите обители.
Поздравявам всички служители при Св. Сливенска митрополия, църковните настоятели и църковнослужители с празника на преславното Христово Рождество и ви благославям, за да имате сили да продължавате да вършите делата си пред Господа.
Поздравявам и всички православни християни, които слушат гласа Христов и се покаяха, изповядаха и причастиха с тялото и Кръвта Христови за прошка на греховете си и за вечен живот.
В тези пресветли дни на Христовото Рождество да не униваме при несполуки, да не се отчайваме и роптаем при несгоди, а да възложим надеждата си на Бога, Който винаги е готов да ни помогне и помилва! Ти, истинският мир, Христе, Който даваш на Божиите синове Твоя мир (6-та евангелска стихира) дарувай и нам, за да бъдем синове и дъщери на светлината, синове и дъщери на деня! (1 Солун. 5:5).