Кметът и общинските съветници полагат клетва
Кметът и общинските съветници полагат клетва / Дарик Сливен, Архив

Първото заседание на новосформирания Общински съвет в Сливен ще се проведе днес, съобщи за Дарик областният управител Димитър Сяров. По закон, именно областният управител събира новия местен парламент, като за това има 14-дневен срок от обявяване резултатите от изборите.

На това първо заседание общинските съветници и новоизбраният кмет Стефан Радев ще положат клетва. Заседанието ще се води от най-възрастният общински съветник - Илия Стоев от БСП.

Общински съвет - Сливен, мандат 2015-2019 година е един от най-„шарените" в историята на местното самоуправление. В него влизат представители на 10 политически партии и коалиции, няма и ярко мнозинство - ГЕРБ има 12 представители, БСП - 11.

„Този общински съвет е доста фрагментиран, но аз очаквам конструктивно отношение от всички, защото отговорността е обща. Ще водим разговори за мнозинство с други политически сили, без БСП" - коментира кметът Стефан Радев. Той отказа да назове кого е избрал да назначи за заместник-кметове, като обясни, че се водят разговори с парламентарните партньори на ГЕРБ на местно ниво.

ГЕРБ ще предложи за председател на Общински съвет Димитър Митев. Той бе категоричен, че едно от първите неща, които ще поиска да бъде направено е да се сформира работна група, която да подготви промени в Правилника за работа на Общинския съвет и по-специално в частта за заплатите на общинските съветници. Идеята е тя да не надвишава една минимална работна заплата.