Извънредно заседание на Общинската епизоотична комисия
Извънредно заседание на Общинската епизоотична комисия / БГНЕС, архив

Във връзка с опасността от инфлуенца по птиците и разпореждане на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов се проведе извънредно заседание на постоянно действащата Общинска епизоотична комисия в Сливен с председател заместник- кмета Иван Манчев. В нея участие взеха представители на Районно управление на МВР, Ловно-рибарския съюз, Регионалната здравна инспекция и Общинска администрация Сливен.

Заседанието на Комисията е във връзка с двете констатирани огнища на инфлуенца по птиците в бургаско и опасността заболяването да проникне на територията на община Сливен чрез диви мигриращи птици.

Птичият грип е остро контагиозно (заразно) заболяване при птиците, което се предава и по хората, което през последните години е доказано, че различните птичи вируси са опасни за хората. Съществуват две форми на инфлуенца по птиците – високо и ниско патогенна инфлуенца. Към високо патогенната инфлуенца спада типа H5N1, който на 26 януари тази година беше констатиран в Бургас.

„На територията на община Сливен няма регистриран случай на птичи грип”, съобщи д-р Веселин Василев от Областна дирекция по безопасност на храните. ОДБХ предупреждава, че сред задълженията на собствениците на животновъдни обекти (стопанства, ферми) за отглеждане на домашни птици е да не се допуска смесено отглеждане на кокошеви и водоплаващи птици, заедно с други животни. Да съхраняват фуражът в закрити помещения. Отглежданите птици трябва следва да бъдат декларирани в кметствата. При съмнения или отклонение в здравословното състояние на птиците или при завишена смъртност, всеки стопанин е длъжен  да уведоми незабавно ветеринарния лекар или кмета на населеното място. Сред превантивните мерки са още забрана за пускане на домашни птици извън дворовете, забрана на лова на пернати и на риболова в открити басейни като езера и язовири, забрана на изложби и пазари на диви животни и др.

При наличие на мъртви домашни или диви птици, а също и птици с влошено здравословно състояние от ОДБХ- Сливен предупреждават жителите на община Сливен да не докосват птиците. Те незабавно трябва да уведомят ветеринарните специалисти към  ОДБХ- Сливен  на телефон 044/ 624941 или на 0884/404506.