Фирми обжалват процедурата за избор на изпълнител на водния проект на Сливен и избора на надзор
Фирми обжалват процедурата за избор на изпълнител на водния проект на Сливен и избора на надзор / Дарик Сливен, Архив

Четири жалби са изпратени до Комисията за защита на конкуренцията от участници в процедурата за избор на изпълнител на проекта за водния цикъл на град Сливен. „Законът за обществените поръчки позволява всяко едно решение да бъде обжалвано, но тези жалби са неоснователни.

Причините, които се посочват в жалбите, могат да се класифицират в две групи - срокът и професионалната квалификация на комисията" - поясни заместник-кметът Иван Манчев.

Той припомни, че срокът на поръчката е фиксиран до 31 декември 2014 г. - за изпълнение на строително-монтажните работи и още 12 месеца за съобщения за отстраняване на дефекти. Според него този срок не влияе пряко върху критериите за оценка. Той е посочен, за да могат да бъдат съобразени работните програми, които самите участници са приготвили и са представили в техните офертни предложения. „Колкото до професионалната квалификация на комисията, ползвали сме консултанти експерти, регистрирани в Агенцията по обществени поръчки , съответно със специалности - хидротехническо строителство, строителство по ВиК, юрист и аз, като председател, съм строителен инженер и по промишлено и гражданско строителство. По принцип участниците не са имали информация за тази квалификация и затова си позволяват да го посочват в жалбата" - коментира Манчев.

Той обясни, че няма задължение предварително да се обявява професионалната квалификация на членовете на комисията на участниците. Комисията по защита на конкуренцията трябва да се произнесе в едномесечен срок след образуване на съответното производство. Жалбата във връзка със строителния надзор, според Иван Манчев, е напълно неоснователна. Фирмата, обжалвала решението, е класирана на едно от последните места и е предложила една от най-скъпите оферти. „Техническото предложение беше много слабо представено и възражението по тази жалба ще бъде много лесно оформено от наша страна.

„Нито една от жалбите не касае ценовите предложения" - каза още заместник-кметът. Според него обжалванията няма да забавят работата по водния цикъл на Сливен.

Новият проект за интегриран воден цикъл на Сливен беше подписан на 17 септември миналата година. В рамките му до края на 2014 г. ще бъдат изградени 30 километра канализационна и 21 водопроводна мрежа.