Фестивал на фолклорната носия в Жеравна
Фестивал на фолклорната носия в Жеравна / Dariknews.bg, архив

Фестивал на фолклорната носия се провежда за поредна година в Жеравна. Официалното откриване се състоя снощи, след което последва тържествен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци "Пазарджик, продължил с

народно веселие с различни музиканти - "100 каба гайди" с ръководител Тодор Джуфарев, зурни от Петрич с ръководител Михото, тракийски оркестър "Гергьовден" с ръководител Васил Денев, Етрополска духова музика и с оркестър "Здравец" - Варна, с ръководител Красимир Атанасов.

Днес, 22 август, от 10.30–11.30 часа, по програма, ще се състои ритуалът "Свето кръщение" на деца. От 11.30 ч. до 12.00 ч. – освещаване знамената на четите и сдружението “Пазители на българщината” и приемане на нови войводи. От 12.00 часа групи за автентичен фолклор от цяла България ще представят местни народни обичаи, танци, песни и свирни. В 18.30 часа започват народни борби, а от 21.00 ч. - концерт на съставите от чужбина ансамбъл "Българче" - фолклорен състав на банатски българи от с. Винга, Румъния и фолклорен танцов състав от Белинц, окръг Тимиш, Румъния.  Следва Възпоменание за Апостола. В късните часове гостите на фестивала ще могат да видят нестинарски игри и да участват в празничната "Олелия" – игри, песни и танци на поляната около големия огън с оркестър “Експрес бенд” /ръководител Атанас Славов-Мравчо.

Неделният ден ще започне в 10.00 часа с веселие с оркестър. В 12.00 часа е официалното закриване на Фестивала. До 17.00 часа е разрешено свободното  влизане на територията на Фестивала /без входна такса и носии/. През целия неделен ден фотографирането е разрешено.