Елхово подготвя учредително събрание на Еврорегион “Странджа”
Елхово подготвя учредително събрание на Еврорегион “Странджа” / netinfo

Делегация от община Елхово, водена от кмета на общината Димитър Димитров, посети община Одрин в Турция. Двудневната визита се осъществи по покана на кмета на Одрин Хамди Седефчи, във връзка с подготовката на събрание за учредяване на първия Еврорегион на българо-турската граница.

На срещата, която се проведе на 21 и 22 ноември, представителите на двете съседни общини се увериха в добронамереността на Асоциациите за регистрация на Еврорегион “Странджа”.

Предстои ответна визита от турска страна в община Елхово, на която ще бъдат представени мнението и предложенията на общините от Турция, по Споразумението и Устава на бъдещия Еврорегион.

Началото бе поставено през 2004 година, когато бе взето решение за учредяване на Еврорегион между България и Турция. Тогава в община Елхово започна реализацията на проект “Заедно в Европа – развитие на трансграничното сътрудничество между България и Турция чрез създаване на условия за учредяване на Еврорегион между двете страни”, финансиран от Министерството на външните работи, в изпълнение на Работна програма – 2004 г. на Комуникационна стратегия за подготовка на членството на Р България в Европейския съюз. Този проект постави началото на нов тип отношения между общинските администрации на общините от България – Елхово, Болярово, Средец и Тополовград и Турция – Одрин, Кешан, Лалапаша, Текердаг, Бабаески, Къркларели.

Създадоха се нови партньорства от една страна между българските общини и от друга между българските и турските общини на основата на сътрудничество и взаимен интерес, с една обща цел – подобряване на условията на живот в граничния район, обединяване на усилията за създаване на Еврорегион между България и Турция.

От турска страна през 2004 година бе регистрирана Асоциация “Сакар” от общините Одрин, Къркларели, Демиркьой, Ковчаз, Инеада и Лалапаша.