Елхово има готов проект за пречиствателна станция за отпадни води
Елхово има готов проект за пречиствателна станция за отпадни води / netinfo

Кметът на община Елхово Димитър Димитров представи в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда проект за изработване на работен проект за пречиствателна станция за отпадни води в Елхово. Изграждането на съоръжението е част от приетата от Общинския съвет програма за периода 2007 – 2013 година.

Предложението е на стойност 74 хил.лв. и включва предпроектни проучвания, подробен устройствен план и работен проект на пречиствателната станция. Канализационната мрежа в град Елхово е с дължина 32 км. Петте колектора се заустват в река Тунджа. Необходимо е изграждане на главен колектор, с което ще се приключи цялостното изграждане на канализационната инфраструктура в населеното място.

Това от своя страна е задължително условие за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води. Предвидено е модерното съоръжение да бъде изградено на 3-4 км в южна посока от регулационните граници на града, на общински терен. Пречистването на отпадъчните води ще включва механично и биологично стъпало. С изграждането и въвеждането в експлоатация на пречиствателната станция ще се подобри качеството на водите на р. Тунджа, състоянието на околната среда, ще се промени и екологичната обстановка.