Допълниха регистъра на Военните паметници в Ямбол
Допълниха регистъра на Военните паметници в Ямбол / Дарик Сливен, Архив

110 паметника са вписани в регистъра Областния регистър „ Военни паметници „ в област Ямбол, съощават от пресцентъра на Областна администрация. По време на заседание е прието той да бъде допълнен.

Комисията е взела решение да се извърши преглед на състоянието на военните паметници в ямболските общини и да се изготви количествено-стойностна сметка за тези, които имат неотложна нужда от ремонт. След това те ще бъдат обсъдени на ново заседание и след съгласуване, ще се кандидатства за финансиране от министерството на отбраната.

Взето е и решение да се премести последната паметна плоча на загиналите във войните ямболци от бившата казарма на артилерийския полк в Музея на бойната слава. Тя, заедно с новооткрития паметен знак на Трета българска армия в община Стралджа, ще бъдат включени в регистъра с Военни паметници на област Ямбол.

По инициатива на Съюза на ветераните от Втората световна война, по повод годишнината от края на войната, в административните сгради на петте ямболски общини ще се поставят паметни плочи на загиналите местни участници във Втората световна война.

В срещата участва Иво Антонов от Министерство на отбраната, експерти от петте общини, представители на Военен клуб, на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, на Съюза на ветераните от войните и др.