Долетяха първите щъркели в село Самуилово
Долетяха първите щъркели в село Самуилово / БГНЕС, архив

Долетяха първите бели щъркели в село Самуилово, съобщиха жители на селото. Новината потвърди и кметът на селото Пламена Костадинова. Тя уточни, че първите два щъркела са пристигнали снощи.

Миналата година бебетата-щъркели са били 35, като тази година се надява техният брой да е повече.

Първият Музей на щъркела беше създаден в село Самуилоло. След редица премествания от сградата на кметството, в лятната естрада, в момента макетите и паната са прибрани. „Надявам се скоро да бъде намерена подходяща сграда и отново музеят да бъде възстановен", коментира още Костадинова.

Мигриращите птици носят различна символика при различните народи. Щъркелът означава семеен уют и щастие за дома, над който гнезди, символ е на плодородието и родителските грижи. Благодарение и на храната, която консумира, тя предпазва реколтата от унищожени от вредители, като така оказва пряко въздействие върху осигуряването на храната за хората.

Обичаят повелява, след като човек е видял щъркел, да свали мартеница си и да я закачи на клонче или сложи под камък. Според поверието, ако човек види първия за годината щъркел в полет, то всичко през настоящата година ще му върви добре и на късмет. Ако пък щъркелът е кацнал, то и виделият го ще е сънлив и мързелив през идното лято.