До 30 април фирмите информират НАП за платените от тях доходи на физически лица
До 30 април фирмите информират НАП за платените от тях доходи на физически лица / dariknews.bg, архив

До 30 април предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2013 година доходи на физически лица, различни от такива по трудов договор, са длъжни да представят в НАП справка за изплатените суми чрез попълване на специален формуляр.

Информацията от тези справки позволява на приходната администрация да извърши съпоставка на декларираните данни от платците и получателите на доходи. Така ако някой е получил пари по граждански договор, но не ги е декларирал пред данъчните, рискува да му бъде назначена проверка или ревизия.

Санкциите за непредставяне на данни за изплатени суми на физически лица, както и за посочване на неверни или непълни данни в справката са в размер до 250 лева. Глобата се налага за всяко недекларирано физическо лице, на което са изплатени доходи различни от изброените по-горе.

 

До момента 1627 фирми от област Сливен са декларирали изплатените доходи на физически лица като над 60 % от тях са подали данните си по електронен път. При изплатени суми на повече от 5 лица данните задължително се подават на магнитен носител или по електронен път.