НАП продава четири ниви в Каварна
НАП продава четири ниви в Каварна / Дарик Добрич
Всеки стопанин, кандидатстващ по схемите за директни плащания за обработваеми земи, трябва да регистрира правното основание за ползването на земите в общинската служба по земеделие до 15 февруари. Площите за подпомагане по кампания`2017 ще се заявяват, само ако има регистрирано правно основание.

За да регистрират правно основание, стопаните трябва да представят някой от следните документи: решение за възстановено право на собственост или нотариален акт, договор за наем или аренда, споразумения по чл.37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Правното основание включва и разрешителните за паша

. С Измененията и допълненията в Закона се дава възможност за създаване на масиви за ползване на пасища, мери и ливади. Това може да стане чрез сключване на споразумение между собственици или ползватели на животновъдни обекти със селскостопански животни, регистрирани в БАБХ. 28 февруари е срокът за регистриране на заявление за участие в споразуменията за пасища. Споразуменията се одобряват до 30 април. С промените в ЗСПЗЗ се дава възможност и за създаване на масиви за ползване на трайни насаждения. До 20 февруари 2017 г. се подава декларация и заявление.

Земеделски имоти, държавни и общинска собственост може да се регистрират до 9 юни, ако е започнала процедура за предоставяне на ползване преди 15 февруари тази година. За имоити, попадащи в защитени територии, правно основание е разрешително за паша по Закона за защитените територии. То се издава въз основа на годишните планове, утвърдени със заповед на директорите на регионалните органи на министерството на околната среда и водите.