Червеният кръст със съвети при ниски температури
Червеният кръст със съвети при ниски температури / DarikNews.bg, архив

БЧК Сливен съветва при студено време да се обличат топли дрехи,  подходящи обувки и ръкавици.

Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания. Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има изправно радио. Носете зареден мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, вериги, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.  Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.

Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.  Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на тел. 112, органите на КАТ, Пътните служби, на екипите на ПБЗН /Гражданска защита/.

В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани. Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг, тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При необходимост, транспортирайте пострадалите до болнично заведение. Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място.

Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете зареден мобилен телефон, транзистор и фенерче.  Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците. Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки. Не употребявайте алкохол! В населените места се обърнете към административните власти, ПБЗН, МВР или Пътните служби.

Откритите части на тялото могат да измръзнат не само при много ниски температури, но и при комбинация на студ, влага и силен вятър. Затова осигурете сухи дрехи, шапки и ръкавици.  При умора не спирайте напълно, намалете темпото, но не лягайте и не сядайте на снега – такава почивка на снега крие опасност от “бялата смърт” вследствие на общо преохлаждане на организма. При възможност поемайте повече топли течности и калорична храна.

При загуба на чувствителност на различни части на тялото, разтривайте внимателно до възстановяване на чувствителността и то само със суха дреха. При поява на мехури по измръзналите части на тялото, направете стерилна превръзка, добре изолирана от студа и организирайте максимално бързо евакуация на пострадалия до болница. Организирайте транспорт на пострадалите до болнично заведение.