Близо 8 000 декларации очакват в офиса на НАП в Сливен
Близо 8 000 декларации очакват в офиса на НАП в Сливен / Веселин Максимов

Близо 8 000 подоходни декларации очакват в офиса на НАП в Сливен до 3 май, когато завършва кампанията за деклариране на доходите на физическите лица за миналата година и за заплащане на дължимите данъци. От приходното ведомство апелират да не се чакат последните срокове и активно да се използват алтернативните начини за контакт с приходната администрация.

Всяка трета декларация за облагане на доходите на физическите лица е подадена по електронен път, това сочат данните за приетите до този момент формуляри. До 20 април в офиса на НАП в Сливен са подадени 7 800 декларации, като 2 500 от тях са подадени с персонален идентификационен код или електронен подпис. От началото на годината 880 сливналии са получили своя ПИК, чрез който значително се улеснява получаването на различни услуги и данъчно-осигурителна информация от приходното ведомство.
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 3 май 2016 г., като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне.

Всички данъци се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само кода за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет".

От НАП съобщават още, че на интернет страницата на Агенцията www.nap.bg е достъпна и декларацията за облагане на доходите на физическите лица с баркод. Формулярът с баркод изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски и ползваните облекчения. Електронната декларация трябва да се изтегли на компютър от интернет страницата на Агенцията - www.nap.bg и да се попълни „офлайн".

Подаването на декларация с баркод гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход. Подаването на декларацията с баркод става с изпращане по пощата. От НАП съветват пратката да бъде препоръчана и с обратна разписка.

Попълнената данъчна декларация може и директно да се входира на гише в 42 пощенски клона на територията на Сливенска област, 11 от които са в Сливен. В този случай се издава разписка с входящия номер на декларацията, която трябва да се пази като доказателство, че декларацията е подадена в срок.

Годишната данъчна декларация може да се подаде и лично в салона за обслужване на офиса на териториалната дирекция на НАП на ул."Генерал Столипин" 19 в Сливен.