Без нови случаи на професионални болести в областта
Без нови случаи на професионални болести в областта / ОА - Сливен, архив

Не са били регистрирани случаи на професионално заболели през 2013 година, според информация на Стефан Робето – директор на Териториално поделение на НОИ – Сливен, изнесена на заседание на Областния съвет по условия на труд в Сливен. От 2001 досега общо са регистрирани 128 случая на професионална болест. Преобладава болестта силикоза, която е характерна за района ни поради продължителното излагане на голяма част от жителите в рудниците. Болестта може да се прояви 15-20 г. след прекратяване на праховото излагане.

Ирена Иванова – директор на Дирекция Инспекция по труда“ представи отчет за дейността на инспекцията. 1861 проверки (от тях 900 планирани и 961 – непланирани) в 1634 предприятия са направили през 2013 година трудовите инспектори. По наблюдения на инспекцията в структуроопределящите предприятия има по-голяма ангажираност по отношение на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. В над 95% от предприятията има програми за контрол на риска. В малките фирми обаче инструктажът на работниците често е само „на книга“.

Нарушенията на трудовите правоотношения са били 7747, а на безопасните условия на труд – 4021. Като цяло в проверените предприятия е осигурена безопасната експлоатация на машини и съоръжения, а там, където има нарушения, те са най-вече по електрообезопасеността. Наложени са 7405 принудителни мерки.