Археологическият комплекс в Караново-отворен за посетители
Археологическият комплекс в Караново-отворен за посетители / DarikNews.bg

Реставрираният археологически комплекс „Източна могила - колесница и гробница на тракийски аристократ от 1 в. сл. Хр." бе открит в новозагорското село Караново. В комплекса, открит в присъствието на зам.-министъра на културата Тодор Чобанов, проф. д.и.н Валерия Фол, археологът работещ на Източната могила Веселин Игнатов, председателя на Сдружение „Културни проекти" Евгени Димитров, и кметовете на община Нова Загора и село Караново Николай Грозев и Деньо Денев, са експонирани тракийски находки - оригинална антична кола - четириколка и точно копие на бронзовата й украса.

От средата на 2009 година до момента, с финансовата подкрепа на спонсор, става възможно откриването на уникалната зидана гробница на тракийския аристократ, както и консервацията и реставрацията на находките в нея. Изграден е и заслон над откритите колесница и гробница. До момента спонсорът е отделил близо 100 000 лева за това сътрудничество. Значима е и подкрепата на Министерство на културата, осигурило 20 000 лева за първоначалната теренна консервация и реставрация на находките. Четириколката открита при разкопките е уникална. Тя е била с впряг от два коня и куче. Отличава с големия размер на колелата - диаметър 1, 20 м., а запазените дървени елементи дават представа за нейната конструкция и общ изглед.

Още през миналата година пред Дарик археологът Веселин Игнатов разказа за впечатляващата декорация от бронзови апликации на коша на колата, богато украсените ярем и сбруи на конете. С откриването на комплекса за посещение любителите на историята ще могат да видят оригиналната тракийска колесница и точно копие на бронзовите апликации, които са разположени на мястото на откритието.