9 души болни от кучешка тения в Сливенска област
9 души болни от кучешка тения в Сливенска област / Sofia Photo Agency, архив

9 случая на болни от кучешка тения са регистрирани от началото на годината до момента в Сливенска област. Два от случаите са деца до 14 години, съобщи за Дарик д-р Нася Чамурова, паразитолог в Регионалната здравна инспекция в Сливен.

„ Намалява броя на регистрираните болни в областта, но за страната, областта е на едно първи места по болни от кучешка тения", коментира д-р Чамурова. Най-висока заболеваемост е регистрирана в малцинствените квартали в Сливен и Нова Загора. Най-засегната възрастова група е между 30 и 55 години. Заболяването не се предава по контактен път от човек на човек, източник на заразата са кучетата.

За домашните кучета е нужно да се полагат специални грижи, тъй като кучешката тения е болест, която, макар и рядко, води до летален изход, припомни специалистът. Кучешката тения е тежко протичащо паразитно заболяване, което води до продължителна нетрудоспособност, нерядко до трайна инвалидизация, а понякога и до смърт. Мерките за лична профилактика включват избягване на тесен контакт с кучета, обилно измиване на плодовете и зеленчуците преди консумация и хигиена на ръцете преди всяко хранене.

При одраскване или ухапване от куче е необходимо да се потърси своевременно лекарска помощ.

Симптомите на заболяването са загуба на тегло, липса на апетит, болки в корема и гърдите и затруднено дишане. Самата болест може да бъде без симптоми и да бъде открита случайно. Много често липсват оплаквания и заболяването се открива по повод на изследване, уточни още д-р Нася Чамурова.