/ iStock/Getty Images
В област Сливен 514 са активните случаи на COVID-19 към 29 октомври, съобщиха от Областния кризисен щаб. От тях 378 в община Сливен, 107 в община Нова Загора, 19 в община Твърдица и 10 в община Котел. Заболелите са жители на 37 населени места, сред които и на четирите общински центъра. Очакват се резултатите от 31 проби - 24 на лица със симптоми, 6 на медицински персонал, една проба е контролна.

47 души от болните към момента са диагностицирани през последното денонощие. Сред тях са лекар, медицинска сестра, учител. Петима души са се заразили в четири семейни огнища в Сливен. Епидемиологичните проучвания в Дома за стари хора в Сливен не са приключили, очакват се още проби.

За съжаление, трима пациенти изгубиха битката с коронавируса - на 81 и 78 години, с придружаващи заболявания, и на 43 години, за когото няма данни за придружаващи заболявания. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките.

До 2 ноември са в сила временни противоепидемични мерки в Сливенска област, разпоредени със заповед на областния управител Чавдар Божурски. За този период не се допускат посещенията в нощни заведения и дискотеки, както и груповите празненства на закрито, включително сватби и кръщенета. Носенето на предпазни маски за лице, спазването на физическа дистанция, честото миене на ръцете и редовната дезинфекция доказано ограничават риска от инфектиране.
БТА