1748 са седмокласниците в област Сливен
1748 са седмокласниците в област Сливен / sxc.hu

1748 седмокласници от област Сливен се очаква да се явят на Национално външно оценяване. 31 от тях са  със специални образователни потребности и ще им бъдат осигурени отделни класни стаи и консултанти.

Изпитите от Националното външно оценяване по български език и литература, математика, човекът и природата и човекът и обществото за учениците от IV клас ще се проведат на 3, 10, 14 и 15 май. За учениците от VІІ клас изпитите по български език и литература, математика, културно-образователна област „Обществени науки, гражданско образование и религия”, чужди езици и културно-образователна област „Природни науки и екология” ще се проведат в периода 21–31 май. Всички ученици от профилирани и професионални паралелки VІІІ клас с интензивно изучаване на чужд език ще се явят на Национално външно оценяване по съответния интензивно изучаван език на 20 юни.

Учениците, желаещи да бъдат приети в държавни или в общински училища за учебната 2012/2013 година след завършен VІІ клас, ще използват оценките от положените приемни изпити – тестове по български език и литература и по математика, уточняват от Регионалния инспекторат по образование в Сливен. Те ще се полагат в училищата, в които се обучават седмокласниците, съответно по български език и литература - на 21 май, по математика – на 23 май, от 10.00 ч. Тестът по български език и литература се състои от модул за Национално външно оценяване с времетраене 60 минути, включващ 25 задачи, и допълнителен модул – 90 минути, включващ преразказ върху неизучаван художествен текст, като се изпълнява конкретна дидактическа задача.

Тестът по математика се състои от модул за Национално външно оценяване с времетраене 60 минути, включващ 20 задачи, и допълнителен модул, включващ 4 задачи с отворен отговор. Максималният брой точки и по двата предмета е 100, от които максималният брой за първия модул е 65 точки, а за втория модул – 35 точки. Учениците със специални образователни потребности имат право на удължено с до 30 минути времетраене на първия модул.

В област Сливен ще бъде организиран и изпит за проверка на способностите по изобразително изкуство във връзка с приема в две професионални паралелки, съответно в ПГТО „Д. Желязков” – Сливен и СПГСГ „Арх. Г. Козаров” – Сливен. Изпитът ще се проведе в ОУ „Ю. Гагарин” – Сливен на 4 юни. От 9 до 15 май седмокласниците могат да подават заявления за полагане на изпит за проверка на способностите по изобразително изкуство.

Учениците от VІІ и от VІІІ клас, които са с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, от домове за деца, лишени от родителска грижа или настанени в  приемни семейства, могат да подават заявления и съответните документи по Наредба № 11 за приемане на ученици в държавни и в общински училища в периода 3 21 май в Регионалния инспекторат по образование – Сливен.

Подаването на документи за участие в приема след завършен VІІ клас по общия ред ще се извършва от 15 до 20 юни в ОУ „Д-р Ив. Селимински” – Сливен /за учениците от общини Сливен, Котел и Твърдица/ и в НУ „Л. Каравелов” – Нова Загора /за учениците от община Нова Загора/. За учебната 2012/2013 г. в област Сливен ще бъдат разкрити 15 профилирани паралелки в ПМГ „Д. Чинтулов” – Сливен, ГПЗЕ „З. Стоянов” – Сливен, ХГ „Д. Дамянов” – Сливен, СОУ „П. К. Яворов” – Сливен и СОУ „Хр. Ботев” – Нова Загора, и 16 паралелки в професионални гимназии.