1 ноември – Ден на народните будители
1 ноември – Ден на народните будители / netinfo

На 1 ноември България чества Деня на народните будители. Общобългарски празник на историческата памет и на националното ни самочувствие. За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. празникът е забранен. Честването му се възстановява едва през 1992 година от Народното събрание, когато е обявен официално за Ден на народните будители и неучебен ден за всички училища в страната.

В Сливен тържествата по повод 1-ви ноември ще започнат с Дни на отворените врати в ПМГ”Добри Чинтулов” от 9.00 часа. Ще бъдат представени интерактивни бели дъски, документ – камера, часове по химия, биология, география и истроия.

Панихида в памет на сливенските възрожденци и будители ще бъде отслужена на Новоселските гробища. Днес ще бъдат отворени за посетители Регионалният исторически музей – Сливен, Художествената галерия „Димитър Добрович" и Националният музей на текстилната индустрия.

В Ямбол също продължават мероприятията по повод най-яркия празник на духовността – 1 ноември с поклонение на гроба на даскал Ради Колесов в двора на църквата „Св. Троица” от 9.30 часа.

С интересни прояви в програмата се включват още читалище „Зора”, НТС – Ямбол, Дружеството на писателите и училища в града.