Жътвата тече в три от пет общини в Търговищко, добивът засега е добър
Жътвата тече в три от пет общини в Търговищко, добивът засега е добър / Диляна Стойчева
Жътвата тече в три от пет общини в Търговищко, добивът засега е добър
31170
Жътвата тече в три от пет общини в Търговищко, добивът засега е добър
  • Жътвата тече в три от пет общини в Търговищко, добивът засега е добър

Жътвата в Търговищко започна, въпреки че на много места все още засетите площи са наводнени и техниката не може да  влезе в блоковете. Най-тежко е в община Антоново, където прибирането на реколтата все още не е започнало, подобно е положението и в Омуртаг.

В Опака, Попово и Търговище жътвата е започнала успешно. Към момента 408кг./дка. е средният добив на пшеница в област Търговище, което е по-добре от миналата година, когато кампанията завърши с 361кг/дка. Все още обаче не е ясно колко ще са пропадналите площи.

5 520 дка. са реколтираните площи с тази култура в региона, по данни на Областна служба "Земеделие и гори" към днешна дата. 338 768 дка. общо бяха засети с жито през тази година. Пропадналите площи към момента са 1 240дка.

Жътвата на ечемика в област Търговище също е в началото си.  Засети  с тази култура  са 72 205 дка. при близо 76 хил. през миналата година. Пропадналите площи са 830 дка засега, прибраните са вече 17 330дка. Средният добив към момента е  377 кг/ дка., при 357 кг./дка. за 2009г.

Какво е качеството на зърното през тази година ще стане ясно, когато проби бъдат изследвани от Националната служба по зърно и фуражи в края на кампанията.

В прикачения файл чуйте Мадлена Станоева от Областна служба "Земеделие и гори":