Журито на Друмевите театрални празници с добри впечатления от вкуса на шуменската публика
Журито на Друмевите театрални празници с добри впечатления от вкуса на шуменската публика / netinfo

Председателят на журито на тазгодишните Друмеви театрални празници проф. д-р на изкуствата Камелия Николова изказа специални благодарности за организацията на фестивала и не скри изключително позитивните си впечатления от шуменската публика. Това се случи по време на заключителна пресконференция по повод на закриването на театралните празници в Шумен.

"Иначе афишът показва състоянието на българския театър в момента. Видяхме и силни неща, и такива, които не отговарят на високите критерии, които ние си поставяме. Все пак качествената страна натежа във фестивалната програма", каза пред журналисти Камелия Николова.

По отношение на представленията от направление "Авторски прочит" тя коментира, че текстовете са били на средно ниво, но пък са показали потенциал и засилен интерес на авторите в посока на документалния театър.

Режисьорът Стайко Мурджев също акцентира на приятното си усещане към шуменската публика, която по думите му е показала "особен естетски вкус". Той отдаде заслугата на ДКТ "Васил Друмев", който е култивирал добър усет у нея. Все пак Стайко Мурджев призна, че е очаквал една идея по-високо ниво на спектаклите. "Това е моя и на колегите ми задача, трябва да поработим върху малко по-интересни интерпретации, особено на българските текстове", каза той и допълни, че си тръгва от Шумен със сериозни размисли за българските драматургия и режисура.

Сценографът Огняна Серафимова, от своя страна, сподели, че работата на журито в този състав е била изключително приятна, а комуникацията им много смислена. Тя отправи специалните си поздравления към екипа на шуменското представление "Оттука започва България".

Актьорът Йосиф Сърчаджиев коментира, че според него проблемът е в това, че у нас в момента няма добри текстове. "В тях няма дух, няма и енергия", беше категоричен той. Йосиф Сърчаджиев не скри и виждането си относно простащината в българския театър. "Има обаче и неочаквани, редки и талантливи млади хора", заяви той и допълни, че е бил впечатлен от тяхното излъчване.

Селекционерът Михаил Байков призна, че е много трудно да задоволиш вкуса на жури в такъв състав. "Така или иначе аз продължавам да твърдя и да вярвам, че това е възможно най-добрата селекция, която може да бъде направена. Тя е извадка на най-доброто, което се случва по българските сцени", заяви той.

По отношение на представлението "Оттука започва България" журито беше единодушно, че е сред фаворитите му. Стана ясно още, че румънският спектакъл "Полковникът и птиците" вече е получил наградата на фестивала за чуждестранен спектакъл.

След края на представлението "Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов тази вечер ще започне и официалната част по закриване на фестивала и обявяване на наградените.