Здравната каса ще плаща по нов принцип на  личния лекар
Здравната каса ще плаща по нов принцип на личния лекар / netinfo
РЗОК- Търговище започна сключването на договори с изпълнителите на медицинска и дентална помощ от област Търговище.  Промените през 2009г. са основно по нивата на заплащане на медицинската помощ и дейностите включени в пакета услуги от общопрактикуващите лекари и относно някои срокове.

Остава регулацията на броя направления за консултация и стойностите на назначените изследвания от лекарите в извънболничната помощ, но лекарите ще получат с 10 % повече направления, отколкото през предходната година.

Една от новостите през 2009 година е това, че всички лични лекари са задължени да осигурят постоянен денонощен достъп до консултация по телефон, в амбулаторията или в дома на пациента, по преценка на самия личен лекар. За целта той може да сключи договор с други лечебни заведения, имащи договор с НЗОК, както и с центровете за спешна медицинска помощ за гарантиране на този ангажимент.

Националната здравноосигурителна каса през 2009 година ще заплаща нови по-високи стойности на лекарите за извършени медицински дейности, информират още от РЗОК-Търговище. За пациент, който е записан в листата на личния лекар с дадена диагноза, досега НЗОК заплащаше по 1.60 на месец, независимо от това дали му е извършен преглед или не. През тази година се променя принципа на заплащане, като вече личните лекари, които имат диспансерна листа ще получават по 6.00 лв. за извършен преглед на пациент. Извършената промяна има за цел да повиши качеството на оказваната медицинска помощ към хронично болните при личните лекари.

Повишава се и заплащането за записани лица от пациентската листа за извършени профилактични прегледи.

Новост е и правото на личните лекари вече да назначават високоспециализирани медико- диагностични дейности- “Мамография на двете млечни жлези”, „Хормони: fT4, TSH”, „Туморни маркери: PSA” и „Изследване на урина – микроалбуминурия” , без да се налага както досега да дават направления за дадения специалист и той да ги назначава.

НЗОК повишава и нивата на заплащане на всички дейности, извършвани от зъболекарите в пакета дентална помощ за здравноосигурените лица. 68.93 лв. ще получи зъболекаря от РЗОК вместо старите 61.00лв. за лечението на пулпит на дете.

За да се гарантира качество на медицинската помощ и непрекъснатост на грижите за пациентите, НЗОК изисква, болниците да сключват договор само за тези клинични пътеки, за които имат специалисти, работещи на трудов договор на пълен работен месец (не по-малко от 160 часа месечно), с изключение на изискванията по Наредбата за определяне на видовете работи, за които се установява намалено работно време.

Основно изискване към болниците и условие за сключване на договор е наличието на акредитационна оценка различна от “лоша” - за цялото лечебно заведение, както и за отделните му структурните звена, в които се извършва дейността по клинични пътеки.