Започва подмяна на дърветата в центъра на Търговище
Започва подмяна на дърветата в центъра на Търговище / Борислав Курдов

В центъра на Търговище днес бе засадено северноамериканско лирово дърво от кмета на общината д-р Дарин Димитров, секретаря Христалина Халачева и Божинел Христов - председател на Управителния съвет на Асоциацията на професионалните озеленители. Основен инициатор на проявата е директорът на общинско предприятие „Флора" Асен Чакъров.
Божинел Христов подчерта, че неслучайно е тук, тъй като община Търговище е сред водещите по озеленяване и зацветяване в страната. Пред събралите се кметът д-р Дарин Димитров обяви, че се планува поетапна подмяна на старата дървесна растителност с нова. Асен Чакъров допълни, че засаждането на това дърво е символично начало на подмяна на дърветата по централните улици в града. „Ще бъдат засадени над 20 нови дървета, ще поставим и нов тротоар", каза той.
Общинското предприятие започва и планови резитби на дървесната растителност, тъй като голяма част от дърветата са над 60-годишни. Целта е предотвратяване на щети по сгради и имущество, осигуряване безопасност на гражданите.
Инициативата днес бе посветена на 5-та годишнина от създаването на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България и 25 години Европейска асоциация за разсадникови стоки. Такива дървета, подходящи за градска среда, са засадени още в Бургас, Велико Търново, Павликени и София.