/ Gulliver/Getty Images
Ловният сезон за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина се открива на 10 август, събота.

Два златни и пет сребърни медала от сезона за лов на благороден елен в ДГС Преслав

По време на ловния излет ловците имат право да отстрелят до 15 пъдпъдъка, до 10 броя гривяк, гугргулица, горски бекас и обикновена бекасина. Забранено е използването на електрически звукопроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Всеки ловец трябва да притежава редовен ловен билет, както и разрешително за отстрел за съответната дата. Ловуването за дребен дивеч се извършва в събота и неделя и дните обявени за национални празници.

Представят възможностите за ловен туризъм в региона

За спазване изискванията на Закона за лова всяка година се правят проверки от съответните институции, като се следи да не се превишават дневните норми за отстрел и да не се използват на забранени устройства.

Ще се следи и за спазване на промените в Закона за оръжията, като пушките ще се транспортират до мястото на лова със заключващ механи. По време на лов се забранява още употребата на алкохол и наркотични веществазъм, а пистолетите в специален куфар.

Всеки ловец трябва да е с облекло със сигнален цвят и да спазва указанията на ръководителя на лова /при групов лов/, за да се избегнат инцинденти, които биха помрачили излета.

Заради очакваното засушаване и високите температури през август се забранява и паленето на огън в горите. Опазването на зеленото богатство на България е отговорност не само за служителите на горските и ловни стопанства, но и за всички ползватели на различни продукти и услуги от горските територии.

Над 16 000 ловци откриват ловния сезон в Североизтока

Експертите на Североизточното държавно предприятие напомнят, че в края на лова всеки трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си, за да не се пренася вируса на АЧС от една територия в друга.

Остатъците от храна и опаковки от различни продукти да не се изхвърлят сред природата, а да се прибират от ловуващите, защото това също е начин за пренасяне на болестта.

От СИДП пожелават положителни емоции на хората от ловните сдружения на Североизтока, както и на гостите на ловните стопанства и наслука.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари