Водата в Шумен няма да поскъпва поне до април 2011г.
Водата в Шумен няма да поскъпва поне до април 2011г. / снимки: Dariknews, Юлия Христова

Промяна на цената на водата в Шумен в момента не се налага, макар и да имаме леко повишение на цената на електроенергията - каза по-рано днес управителят на ВиК - Шумен Асен Аврамов. Мерки за повишаване цената на водата дружеството няма да предприема поне до март-април 2011г., освен при форсмажорни обстоятелства /покачване цените на тока и горивата/ - обясни той. По думите му все още не се отчита ефектът от положените нови съоръжения за подмяна на водопреносната и канализационната мрежа по проекта по ИСПА. Загубите на вода остават почти същите, дори леко са се увеличили и са около 60% - каза още той. Конкретни данни за намалението на загубите на вода ще може да бъдат дадени вероятно след март догодина, когато се очаква окончателно да приключат строителните работи по проекта. По думите на Аврамов има уверение от МОСВ, че пречиствателната станция на Шумен ще заработи до края на 2012г.

През последните месеци от ВиК са успели да съберат 240 00 лв. от свои длъжници от частния сектор, а от обществения - около 500 000 лв. По думите му от две от фирмите, натрупали големи задължения, ВиК ще си търси парите по съдебен път, едната от тях има натрупани дългове в размер на 500 000 лв.

По-рано днес управителят на водоснабдителното дружество откри нова електронна каса на „Водоснабдяване и Канализация" в Сити център /бившия РУМ/. Тя се намира на първия етаж под ескалатора. Чрез нея клиентите ще имат възможност да  заплащат своите задължения за консумираната вода.

Работното време на касата ще е от 7.30 до 19.30 ч. от понеделник до събота.