ВиК препоръчва пречиствателната станция за питейни води да бъде изградена в Дивдядово
ВиК препоръчва пречиствателната станция за питейни води да бъде изградена в Дивдядово / Дарик-Шумен

Управителят на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов заяви, че най-подходяща за изграждане на пречиствателна станция за питейни води е площадката в кв. „Дивдядово" - терена на бившата Метрология. Това той обяви по време на изслушването му на днешната сесия на шуменския общински съвет. Дамянов обясни, че строежът на съоръжението на това място ще бъде по изгоден от финансова гледна точка, тъй като първоначално предложения за станцията терен е частна собственост - земеделски земи, в близост до помпена станция 1300 г. Там ще са нужни процедури по отчуждаване и изграждане на водопроводна инфраструктура, докато при втория терен това няма да е нужно. Метрологията е държавна собственост и в близост до нея преминава ВиК трасето.

По-късно по време на заседанието си съветниците решиха с 37 гласа "за", пълно мнозинство, Общината да поиска да придобие сусбтвеността на държавния терен на бившата Метрология.

ВиК препоръчва пречиствателната станция за питейни води да бъде изградена в "Дивдядово"
netinfo

По време на изказването си управителят на ВиК-Шумен обясни, че един от основните проблеми е лошото състояние на магистралния водопровод от яз. „Тича" към Шумен. Около 80% от загубите на вода на ВиК са по това трасе. „Ежегодно по водопровода се губят между 8 и 10 милиона кубически метра вода", каза инж. Дамянов. По думите му, от 2009 г. има изготвен проект за реконструкция на част от магистралния водопровод, до шахтата за Търговище. Нужно е обаче и изготвяне на проект за рехабилитация на останалата част от водопровода - до помпена станция 1 300 г. Дамянов бе категоричен, че водоснабдителното дружество няма възможност само да осигури финансирането на рехабилитацията на водопровода.

След рехабилитацията на ВиК мрежата в Шумен, по проекта ИСПА и „Воден цикъл - етап 2" разходите за ел. енергия за града от 26,623 млн. киловат часа за 2008 г. са спаднали на 18,571 млн. киловат часа за 2015 г. „Това е само за помпените станции, захранващи гард Шумен", подчерта още веднъж управителят на ВиК.

Според Иван Йонков от БСП, за да се наблюдава цялостен ефект за подобряване на състоянието на ВиК и услугите, които то предоставя е нужни, магистралния водопровод, санитарно-охранителната зона на яз. „Тича", помпените станции и пречиствателната станция е нужно да станат един цялостен интегриран проект. Дамянов потвърди, че визията на ВиК е същата и всичко, касае община Шумен ще влезе в плановете на дружеството.

Даниела Русева от Реформаторски блок попита дали се прехлорира питейната вода и дали има наличие на ешерихия коли, каквито данни има я доклад на КЕВР. Дамянов отговори, е има водоизточници във Върбишки регион, където хлорирането става ръчно и там се получава превишаване на съдържанието на хлор. В този случай се наблюдава и наличие на ешерихия коли, каза още управителят на ВиК. По думите му, всички останали места където водата се хлорира системата е автоматизирана и няма предозиране.

ВиК препоръчва пречиствателната станция за питейни води да бъде изградена в "Дивдядово"
netinfo

Добромир Драев оспори твърдението, че загубите на вода са основно от магистралния водопровод. Според него в доклад на КЕВР е записано ,че само 11% от загубите на вода са от магистралното трасе. „Ако данните в този доклад не са верни, нека бъде казано ясно, кой е дал невярна информация", подчерта Драев. Той попита каква технология ще се използва за пречиствателната станция за питейни води. Драев се поинтересува и дали отпада идеята пречиствателното съоръжение да се изгради в района за Велики Преслав, за да може да се пречиства и водата за този град.

Дамянов подчерта, че данните му са верни. Според него цифрите в доклада са за ВиК-Шумен, а тези които той е оповестил са за водоснабдителна система „Тича". Относно пречиствателната станция Дамянов заяви, че има експертно решение за това, което предвижда изпозлване на пясъчни филтри.

Друг сериозен проблем е факта, че 87% от измервателните уреди /водомери/ не са изминали процедура за метрологична проверка, стана ясно още от думите на Дяманов, нещо посочено и в доклада на КЕВР.

Спор в залата предизвика и въпросът дали след реализацията на ВиК проектите загубите на вода по мрежата в град Шумен са се увеличили или не. Инж. Дамянов опита да обвърже намалената консумация на електроенергия с намаляване на загубите на вода, а Добромир Драев не прие това и заяви, че единствено загубите могат да стана ясни от измерването на водата в началото на трасето и в края му.