Фестивал на радостта в Ястребино
Фестивал на радостта в Ястребино / Борислав Курдов
Фестивал на радостта в Ястребино
93859
Фестивал на радостта в Ястребино
  • Фестивал на радостта в Ястребино
Вицепрезидентът на България Илияна Йотова ще посети днес Националния детски комплекс в село Ястребино, община Антоново. Там за 21-ва поредна година се провежда „Фестивал на радостта”, в който участват повече от 100 деца, настанени в социални институции и центрове за настаняване от семеен тип. Фестивалът се организира от Обществен фонд „Детство” и се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.
Основната тема на Фестивала на радостта в Ястребино тази година е приятелството. Повече от 100 деца и 30 ръководители от 20 институции от Търговище, Дупница, Пловдив, Плевен, Велико Търново, Нови пазар и са вече в комплекса. Всички те прекарват тук интересни и занимателни дни, изпълнени с разнообразни прояви. Децата са на възраст до 12 години, като в групите са включени и 27 деца от Центъра за настаняване от семеен тип в Търговище.
Всички те се включват в състезания „Бързи, смели, сръчни”, творят в клубовете по приложно изкуство, музика и фотография, участват в тренинг „Аз избирам приятел”, разучават народни танци, забавляват се на дискотеката, играят на воля. За децата и техните ръководители бе организирано посещение на училището и паметника на шестте ястребинчета.
Чрез разнообразната и богата програма на фестивала се повишава ролята на изкуството за личностното развитие на децата, уверени са организаторите. Освен това с прекараните тук дни се работи за повишаване на тяхното самочувствие. За децата с трудна съдба Фестивалът е една нова възможност за разширяване познанията им за България и за природата, както и за укрепване на физиката им.
Участниците във фестивала приемат с особена радост гостуващи театрални трупи и детско-юношески състави, сподели Иванка Василева, която е председател на организатора на фестивала Сдружение „Обществен фонд „Детство”. Тя допълни също, че за ръководителите в социалните звена фестивалът е постоянно действащ семинар по проблеми, свързани със защита правата на децата, като и практикум за нови методи на работа с отделните възрастови групи и с децата с увреждания.
Днес при децата, участващи във Фестивала на радостта, ще дойде и вицепрезидентът на България Илияна Йотова. След срещата си с тях, Илияна Йотова ще поднесе цветя на паметника на шестте ястребинчета, ще разгледа специално подредената изложба от рисунки, направени по време на фестивала, а в 16.00 часа вицепрезидентът ще открие гала-концерта „Приятели".
Фестивал на радостта в Ястребино
Борислав Курдов


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.