Венцислав Венков участва в заседание на Регионалния съвет за развитие в Североизточния район
Венцислав Венков участва в заседание на Регионалния съвет за развитие в Североизточния район / netinfo

Областният управител на Шумен Венцислав Венков взе участие в редовно съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и на Регионалния координационен комитет към Регионалния съвет за развитие в Североизточен район, което се проведе днес в Добрич. Заседанието бе свикано от областния управител на Добрич Недко Марчев в качеството му на председател на РСР и на РКК в Североизточния район за периода от началото на годината до края на месец юни.

Основен акцент в дневния ред на заседанието бе Годишният доклад за наблюдението на Актуализирания документ за изпълнение на Регионалния план за развитие на Североизточен район/ 2011-2013 г/. през 2013 г. Въз основа на данни, свързани с прилагането на система от индикатори за наблюдение, в доклада е представена информация за промените в социално-икономическите условия и политиките за развитие на района, постигнатия напредък по изпълнението на целите и приоритетите и действията, предприети от Регионалния съвет за развитие с цел осигуряване на ефективност и ефикасност при изпълнението на плана.

Като продължение на инициативата за представяне на ключови за Североизточен район секторни политики за периода 2014-2020 г., фокусът на вниманието на днешното заседание бе насочен към тенденциите в развитието и производството на екологична енергия. В тази връзка представител на Агенцията за устойчиво енергийно развитие представи информация с актуални данни за показателите на произведената електрическа енергия от ВЕИ през 2013 г. в Североизточен район. За постигане на по-ефикасно взаимодействие на Съвета с администрациите на централно и местно ниво, бизнеса, академичните институции и неправителствения сектор, за участие в заседанието по тази тема, с право на съвещателен глас бяха поканени и представители на: Форум „Гражданско участие", Асоциация на българските Черноморски общини, Младежка организация на асамблеята на европейските региони, Асоциация на производителите на екологична енергия и др.

Във връзка с осъществяване на ефективна регионална координация и взаимодействие при изпълнението и социално-икономическото въздействие на Оперативните програми на територията на Североизточен район, представителите на Управляващите органи на Оперативните програми в Регионалния координационен комитет запознаха членовете на съвета с данните за първото шестмесечие на 2014 г., относно хода на изпълнението и финализирането на проекти по Оперативните програми за периода 2007-2013 г. в Североизточен район и отражението на резултатите от тяхната реализация върху цялостното му развитие.

Председателството на Регионалния съвет за развитие в Североизточния район за второто полугодие на 2014 г. ще бъде с мандата на областния управител на Шумен Венцислав Венков съгласно регламентирания в Закона за регионално развитие принцип на ротация и определената чрез жребий последователност за четиримата областни управители в Североизточен район.