Васко Кеца от Килърите влиза в затвора доживотно
Васко Кеца от Килърите влиза в затвора доживотно / netinfo

Окръжната прокуратура в Шумен приведе в изпълнение доживотна присъда без замяна на участника в групата „Килърите" Васил Костов, известен с прякора си Кеца, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

45-годишният Костов бе признат за виновен и осъден за две от престъпленията, в които беше обвинен - за убийствата на адвокат Петър Лупов от Велико Търново и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Общото наказание на Костов, което му наложил Варненският апелативен съд, бе определено на една доживотна присъда без замяна съгласно правилата на член 23 от Наказателния кодекс.

Кеца от "Килърите" се венча в шуменския арест

Доживотната присъда без замяна на Васил Костов е влязла в законна сила на 26 октомври. С определение на второ наказателно отделение на Върховния касационен съд касационната жалба срещу разпореждане на Варненския апелативен съд против присъдата на въззивната инстанция била оставена без уважение. Костов и защитата му подали бланкетна жалба, в която не посочили касационните основания и доказателства, които я подкрепят. Това е трябвало да се стори в 7-дневен срок в допълнение към жалбата.

На 14 септември тази година, 7 дни след изтичане на законовия срок за това, защитата на Васил Кеца изпратил по пощата допълнението към жалбата. Върховният касационен съд приел, че частната жалба е неоснователна.

В касационната жалба задължително се посочват от когото е подадена, присъдата, решението и частта, в която се обжалва, в какво се състои касационното основание и данните, които го подкрепят, както и искането, което се прави.

Делото "Килърите": Един невинен и трима осъдени на доживотен затвор

В жалбата на защитата на килъра Костов тези задължителни реквизити липсвали. Така тя е оставена без уважение. С това присъдата в частта за двете убийства влязла в законна сила. В момента участникът в групата „Килърите" изтърпява присъда лишаване от свобода от 10 години за участие в организирана престъпна група за рекет и държане на оръжие без разрешение в плевенския затвор.

Доживотната присъда без замяна Васил Костов ще търпи в затвора във Враца.