/ Sofia photo agency- архив
Валидността на 754 лични карти, 1110 паспорта и 866 свидетелства за управление на моторно превозно средство изтичат през ноември и декември в ОД на МВР-Шумен.

От полицията припомнят, че всеки български гражданин е длъжен да поиска издаването на лична карта в срок до 30 дни при изтекъл срок. 

Срокът на валидност на издадена лична карта е: 4 години – на лица от 14 до 18-годишна възраст; 10 години – на лица от 18 до 58-годишна възраст; безсрочни - на лица навършили 58-годишна възраст. Нова лична карта се издава при повреждане, унищожаване, изгубване или открадване; при  промяна на имената, единния граждански номер, пола, гражданството или при настъпили съществени и трайни изменения на образа; както и при промяна на постоянния адрес. 

Подаваме онлайн заявления за лични документи

В случаите, когато личната карта е
изгубена, открадната, повредена или унищожена българският гражданин обявява това обстоятелство в срок до три дни, след което подава заявление за издаване нова лична карта в срок до 30 дни.

През първите 9 месеца на 2017 година в сектор „Български документи за самоличност” към ОД на МВР-Шумен са приети заявления за 12 097 лични карти и 14 065 паспорта. Най-много са издадените лични документи през третото тримесечие на годината, когато са били подменени 5183 лични карти и 6074 паспорта. През месец август са подадени заявления за издаване на 1894 лични карти и 2283 паспорта.

Паспортът се издава със срок на валидност 5 години. След изтичане срока на валидност на паспорта, той трябва да бъде върнат в 3-месечен срок на органа, който го е издал. В случаите, когато паспортът е изгубен, откраднат, повреден или унищожен  българският гражданин обявява това обстоятелство в срок до три дни.

Заявление за нов паспорт може да бъде подадено и преди изтичане на срока на валидност на паспорта.

От началото на годината до края на месец септември от сектор „Български документи за самоличност” са издадени 1123 наказателни постановления.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.