ДКТ
ДКТ / netinfo
Преди ден на 77 години към небесния театър се присъедини големият български актьор,изключителен човек и директор на Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Илия Раев.
Поклонението пред актьора ще се състои в сряда, в 12.30 часа в храма "Св.Седмочисленици" - гр.София. От театъра съобщават, че по същото време - 12.30 часа във фоайето на шуменския театър ще изразим своята почит към човека и актьора Илия Раев.
 
Избрал да се завърне в родния си град, преди 9 години,той пое в труден момент ръководството на театъра.За този период, в нелеките за българската култура години, Илия Раев успя да съхрани трупата на репертоарния ни театър, да привлече знакови, популярни творци в реализираните спектакли, да осъществи стойностни театрални проекти.

В качеството си на Председател на Управителния съвет на Сдружение "Нова българска драма" и Директор на фестивала, продължи и обогати с нови форми и съдържание ежегодното провеждане на Друмевите театрални празници.Активен общественик,обичан от съгражданите си,Илия Раев получи тяхното признание и бе удостоен със званието "Почетен гражданин" на Шумен.
 
Заедно с трупата на шуменския театър,актьорът Илия Раев изигра едни от най-ярките си роли в спектаклите "Опечалена фамилия" от Бранислав Нушич, "Сборен пункт" по Д.Ковачевич ,"Гераците"по Елин Пелин, "Фалшификаторите" по Ст.Л.Костов и "Към пропаст" по Иван Вазов.
 
Участвал е в над 140 театрални спектакъла, в пиеси от световната класика, в български класически и редица съвременни пиеси.Има около 40 роли в телевизионния театър, новели, поетични предавания и игрални телевизионни филми.
Около 50 роли в едни от значимите  филми на киностудия”Бояна”, МВР – студия, студио „Време” , а също и   в чуждестранни филмови продукции, безбройни радиозаписи, част от които са в Златния фонд на БНР.
За професионални успехи и активна обществена дейност е награждаван с множество грамоти.