/ Община Шумен
Интелигентна светофарна уредба за регулиране на движението по бул. „Симеон Велики“ е изградена на кръстовището до Томбул джамия, съобщиха от Община Шумен.

Тя включва системи за видеонаблюдение, за анализ на трафика и за дистанционно наблюдение и управление, като целта е да се оптимизира пропускателната способност на кръстовището.

Новата система беше представена на пресконференция от Владимир Събев, ст. експерт „Транспорт, логистика и знаково стопанство“ в общината, Юрий Хаджидимитров и Дамян Бойчев от фирма ДЗЗД „Интелигентни системи за управление на трафика в град Шумен“, които са разработили и монтирали светофарната уредба.

Как Шумен ще отбележи годишнината на най-големия паметник в България (СНИМКИ)

„За въвеждането на новата светофарна уредба беше направена цялостна реконструкция на съоръжението съгласно всички нормативни изисквания, след това изградихме видеонаблюдението и т. нар. „умен светофар“. Успяхме да извършим ремонта, без да изключваме светофара и да затрудняваме движението в района“, каза Юрий Хаджимитров.

Той обясни, че интелигентната светофарна уредба преценява трафика в зависимост от натоварването и регулира времето на зелената светлина. По думите му системата има зададено минимално зелено време, но в случай, че има още изчакващи автомобили, автоматично го удължава, докато колите се изтеглят.

Юрий Хаджимитров изтъкна, че новата светофарна уредба ще бъде от голяма полза за автомобилите със специален режим на движение. „Чрез системата може да се заяви т. нар. „зелена улица“ от линейки, пожарни, полицейски и други коли, като така позволява да се освободи входът на кръстовището още преди пристигането им“, поясни Хаджидимитров.

Той допълни, че тези автомобили ще имат достъп до системата, като при необходимост ще могат да заявяват зелена улица и така да информират светофара след колко време ще минат през кръстовището.

Софтуерният специалист Дамян Бойчев уточни, че изграденото видеонаблюдение се състои от осем камери. „Четири от тях са разположени на входовете на кръстовището и проследяват влизащите в него превозни средства, а останалите четири следят движението вътре в самото кръстовище.

Община Шумен

Системата отчита броя, местоположението и разпознава видовете превозни средства, които преминават през него. Има възможност при необходимост камерите да бъдат свързани и със системата на полицията за видеонаблюдение“, добави Бойчев.

Той обясни още, че дистанционното наблюдение и управление на светофара се извършва от администраторите, които са разработили и монтирали системата, както и от служител в общинската администрация. Достъпът се осъществява през приложение в браузър.

Владимир Събев от общинската администрация отбеляза, че кръстовището до Томбул джамия е най-неравномерно натовареното в града и заради това там е изграден умният светофар.

„Най-натоварен е трафикът сутрин, когато хората отиват на работа и в следобедните часове, когато се прибират към кв. „Боян Българанов“. По това време през кръстовището минават около 650 автомобила, а през останалата част от деня те са около 300“, каза Събев.

Според него вече значително се е облекчил трафикът в района и ако преди в пиковите часове, например по ул. „Паламара“ се е образувала колона чак до ул. „Съединение“, сега вече в този район се събират по най-много по 6-7 коли.

Работата на новата светофарна уредба ще осигури възможност за гъвкаво регулиране на движението в района и за по-бързото придвижване в най-натоварените часове от деня.

Амбицията на общинското ръководство е да надгражда постепенно системата с умни светофарни уредби и на останалите кръстовища по булевард „Симеон Велики“.