Учителите в Шуменско прекратяват протестите, но остават в стачна готовност
Учителите в Шуменско прекратяват протестите, но остават в стачна готовност / netinfo

Учителите от област Шумен прекратяват ефективните протести, но остават в стачна готовност. Това се казва в декларация на трите учителски синдиката в област Шумен изпратена до медиите. " Ние, стачкуващите учители и непедагогическия персонал от област Шумен, категорично не приемаме работния проект за споразумение, предложен от Министерски съвет на 26 октомври" се казва още в декларацията.

В документа учителите настояват за продължаване на преговорите в Народното събрание с Комисията по бюджет и финанси и с Комисията по образование за:
1.Увеличаване на средствата за образование в Бюджет 2008 в размер на 4,7% от БВП.
2.Увеличаване на единния разходен стандарт за издръжката на един ученик на 1381 лева към края на месец юни 2008г.
3.Увеличаване размера на средна брутна работна заплата на заетите в системата на средното образование до месец юли 2008г. на 650 лева.

Заявяваме, че в отговор на тревогата на родители и ученици, породена от безпрецедентно дълго продължилите стачни действия, породени от късното начало и умишленото забавяне от страна на Правителството на преговорите, от понеделник – 5.11.2007г., ще възобновим учебните занятия на територията на област Шумен, но запазвайки стачната си готовност - пише още в документа.

При неизпълнение на поставените от нас искания, ще започнем протестни действия от 25.01.2008г., като вина за това ще носи единствено и само Правителството на България! -заявяват още в декларацията  шуменските педагози.