Ученик от Търговище спечели международна награда за кино
Ученик от Търговище спечели международна награда за кино / Езикова гимназия - Търговище

Седемнадесетгодишният Денислав Янев, ученик в Търговищката езикова гимназия, е най-добрият млад режисьор в категорията 16-21 години в младежкия конкурс на Международния фестивал за аматьорско кино в Честърфийлд, Англия. Това реши журито на фестивала, след като прегледа всички любителски ленти на претенденти от Италия, Испания, Германия, Южна Корея, САЩ, Англия и др.

30-минутният филм "School Terror", с който се представи Денислав, е негов дебют в киното. Негови са и сценарият, и режисурата. За търговищката публика премиерата на филма се състоя на 21 януари със заглавие „Училищни ужаси" .  Сюжетът разказва за страховитите преживявания на петима приятели, които остават заключени в училище. Докато се забавляват, те разбират, че не са сами и в сградата има убиец, който превръща невинните им занимания в същински ужас. По коридорите се лее кръв, звучи страховита музика, чуват се ужасяващи писъци.

Младите актьори - ученици от Езиковата гимназия в Търговище - играят на английски език и за доброто си произношение и безупречно справяне с диалога са специално отличени от съдиите в журито на фестивала. „Актьорите са добре подбрани и в началните сцени се представят отлично, особено като се има предвид, че диалогът не е на родния им език. Играта им е естествена, може би защото играят себе си. Това е изкуството на добрия актьорски подбор. Разположението на актьорите и оформянето на различните групи в началните кадри е добро и показва въображение и добра режисьорска работа." Това е написано в рецензията, която, освен суперлативи, съдържа и градивна критика.

„Създателите на този филм заслужават поздравления за работата си по тази амбициозна продукция. Темата не е нова, но въпреки това е сполучлива рамка на сюжета. Филмът демонстрира завършеност на работата. Като цяло операторската работа е добра и включва някои творчески ракурси и кадри, например отражението в локвата в началото." - четем още в рецензията на филмовите съдии от Честърфилд.

Филмът "School Terror", ще се излъчи на 20 април, като част от официалната програма на фестивала. Тогава ще е и официалното награждаване в Честърфийлд. Отличията не предвиждат материални стимули.

Ученик от Търговище спечели международна награда за кино
netinfo