Идеята Blaze Box – кутия за сигнализиране и превенция на пожари на екипа от град Шумен се бори на финала с още шест отбора.
Идеята Blaze Box – кутия за сигнализиране и превенция на пожари на екипа от град Шумен се бори на финала с още шест отбора. / национален конкурс „Млад иноватор“
Ученици от СУ „Сава Доброплодни“, Шумен спечелиха трето място на първия национален конкурс „Млад иноватор“. Идеята Blaze Box – кутия за сигнализиране и превенция на пожари на екипа от град Шумен се бори на финала с още шест отбора, като получи бронзовото отличие и финансиране за реализация на проекта в размер на 500 лв., както и лична стипендия за всеки от участниците.
 
„Благодарим на всички, които участваха и се надяваме, че следващата година ще имаме още по-добри резултати“, коментира Димитър Енчев, управляващият мениджър на организатора на конкурса - PostScriptum Ventures.

Журито от първия национален конкурс „Млад иноватор“ отличи като победител отбора на учениците от ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, Бургас. Идеята „Shopping energy” на екипа от град Бургас се пребори на финала с още шест отбора и грабна голямата награда – реализация на проекта в размер на 5000 лв., както и лична стипендия от 500 лв. за всеки от участниците.

Младите иноватори презентираха и защитиха своето проектно предложение и финансов план за реализацията на алтернативен и достъпен начин за производство на „чиста“ енергия, чрез конструиране на пазарска количка, която генерира електричен ток при механичното си движение.
 
На второ и трето място се класираха отборите на СУ „Стоян Заимов“ от Плевен и СУ „Сава Доброплодни“ от Шумен със съответните проекти “Компостирането като наша мисия” и Blaze Box – кутия за сигнализиране и превенция на пожари. Те получиха лична стипендия за всеки от участниците, грамоти, купи и подаръци. На четвърто и пето място съответно се класираха учениците от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“, Сандански с проекта си за пчелен апископ и учениците от Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, Видин с проекта си за ECO SPOT зони. Отборът на второ място получи и финансиране в размер на 1000 лв., а отборите от трето до пето място също получават финансиране за реализация на проектите си в размер на 500 лв. всеки.