Турска фирма с предложение за инвестиции в Шумен
Турска фирма с предложение за инвестиции в Шумен / снимки: Община Шумен, пресцентър

Председателят на Борда на директорите Хайретин Чайджъ и ръководители на турската фирма "Sarkuysan, придружавани от Фикрет Индже в качеството му на представител на турската страна за бизнесконтакти с България проведоха разговор с част от кметския екип на община Шумен.

На срещата присъстваха заместник-кметовете по строителството и стопански дейности Боян Тодоров и Росица Антова, главният архитект Снежанка Андреева и изпълнителният директор на Индустриалния парк Николай Тончев.

Турската фирма има намерение да изгради завод за производство на медни проводници. Нейни представители са на обиколка в Североизточна България и Шумен е един от градовете, които биха предпочели, по думите на Хайретин Чайджъ .

"Sarkuysan" е най-големият производител на мед в Турция. В състава на консорциума има 8 предприятия. Две от тях са в САЩ и обслужват автомобилната индустрия и самолетостроенето.

Турска фирма с предложение за инвестиции в Шумен
netinfo

"Изнасяме продукцията си в много от европейските страни, включително и в България. Една четвърт от необходимата суровина купуваме от вашата страна. Стокообменът между "Sarkuysan" и българските фирми в момента е на стойност 400 000 000 долара. Производството, което смятаме да организираме тук, ще бъде във висока степен екологично. Проучваме възможностите това да се случи във вашия град", заяви по време на срещата Хайретин Чайджъ.

Заместник-кметът Боян Тодоров благодари за интереса към Шумен и още веднъж заяви, че всички добри инвеститори са добре дошли в нашия район. "Новата кметска управа ще създаде екип, който да е в помощ на големите инвеститори за ускоряване на процеса по изработване и придвижване на необходимата документация."

Двете страни се договориха разговорите да продължат и в най-скоро време да има и конкретен резултат от тях.