/ ThinkStock/Getty Images
Три са жертвите на телефонни измами на 5 декември в Шумен. 

За „акция на полицията за задържане на измамници“ 81-годишна жена от Шумен хвърлила през терасата  2450 лева, друга 76-годишна шуменка оставила в торбичка пред вратата си 825 лева 4 златни пръстена и около 4 гр. златни накити, а 83-годишен мъж от града се разделил с 2500 лева след като ги оставил в закачена торбичка на входна врата.

Как от продавач на кола се става муле на ало-измамници

Всички били измамени по телефона от непознати, които се представили за полицаи и ги помолили да съдействат на полицията. За целта им дали несъществуващи номера /9112, 9166/ за връзка с тях. Сценарият бил един и същ. Имената им уж били попаднали в списък на телефонни измамници, които били задържани в спец акция. Обяснявали, че един от тях все още се издирва, защото избягал. След това следвало друго обаждане- от „лекар“, който искал пари за лечение на близък.

Задържаха куриер на телефонни измамници в Попово

В трето обаждане „полицаят“ обяснявал, че измамникът бил засечен. Съветите били да се съберат всички пари и ценности на едно място и да се приберат в торба, която да се постави в хладилник. Там „уредът“ на измамникът не можел да ги открие.

За спецакция: Баба даде пари на измамници

Следвали дълги обяснения, в които мнимите полицаи обяснявали, че организират акция за задържането им.  Извличат данни за адреса на жертвата и настояват да предадат това, което искат измамниците, за да ги задържат на място и да ги осъдят.

Мислейки, че помагат на полицията хората изпълняват указанията на измамници. По-късно, когато разбрали, че са измамени подали сигнали в полицията.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари