Топлофикация плати част от дълга, пускат парното
Топлофикация плати част от дълга, пускат парното / Валери Великов
„Топлофикация” – Шумен е изплатила 200 000 лв. от задълженията си към „Булгаргаз” и днес доставките на газ са възстановени, това съобщи на пресконференция управителят на „Топлофикация” инж. Иван Кунев. Той подчерта, че до края на деня всички абонати в Шумен ще имат парно и топла вода.

Към момента текущите задължения на ТЕЦ-а към „Булгаргаз” са над 7 000 000 лв. Двете дружества са се договорили за нова отсрочка на дълга. Датата, до която трябва да бъдат изплатени всички задължения, е 6 март, съобщи инж. Кунев. Той уточни, че сумата от 200 000 лв., с която е изплатена част от текущия дълг,е била събрана през последните няколко дни от големите фирми и институции, длъжници на „Топлофикация”.

На пресконференцията присъства и Ирина Ефтимова, която е председател на борда на директорите на шуменския ТЕЦ и началник на отдел в Министерство на енергетиката. Тя апелира към всички длъжници на „Топлофикация” спешно да изплатят задълженията си, за да може дружеството да излезе от кризата, в която се намира.

Инж. Иван Кунев съобщи още, че в момента се извършва нова оценка на „Топлофикация” във връзка с предстоящата приватизация на предприятието. Той каза, че процедурата по приватизация трябва да приключи до края на тази година. Според Кунев обаче, за да работи ТЕЦ-а ефективно е необходимо в него да бъдат инвестирани поне 12 000 000 лв.