Т. Тодоров: Не е в правомощията ми да отменя декларацията за арменския геноцид
Т. Тодоров: Не е в правомощията ми да отменя декларацията за арменския геноцид / netinfo
Областният управител на Шумен Тодор Тодоров излезе с решение, в което се казва, че не е в неговите правомощия да се произнесе по искането на ДПС за отмяна на приетата от общинския съвет в Шумен Декларация за осъждане на геноцида над арменците в Османската империя.

В становището на Тодор Тодоров е записано: „... въпросното решение на общинския съвет, като политически, а не юридически акт, не подлежи на контрол по законосъобразност от областния управител, дори и при наличие на процесуални нарушения”.

Г-н Тодоров припомни, че областния управител на Пловдив е обжалвал декларацията за арменския геноцид, приета от местния общински съвет. Върховният административен съд обаче е спрял обжалването, точно с мотивите, изложени в становището на шуменския областен управител.

„Аз съм се съобразявал със законовите разпоредби и в никакъв случай не бих могъл да очаквам някаква реакция от страна на общинското ръководство на ДПС”, каза Тодоров.

Общинският председател на ДПС Гюнай Тефик заяви пред Дарик, че все още нямат становище относно решението на областният управител Тодор Тодоров. "Най-вероятно такова ще бъде прието на заседание на общинското оперативно бюро на ДПС" - каза още г-н Тефик. Все още не е ясно обаче кога ще се проведе то.