Шуменските военни с Ден на отворените врати за празника на Сухопътните войски
Шуменските военни с Ден на отворените врати за празника на Сухопътните войски / netinfo

Ден на отворените врати, по повод празника на Сухопътните войски, който по традиция се чества на 19 ноември, организира шуменското военно формирование 34200. Деца, ученици, граждани и гости на града ще могат да видят показ на образци стрелково оръжие и демонстрация на полево имущество и снаряжение, съвместно с военно формирование 54060 - Шумен. Гостите ще могат да разгледат и експозицията в музея на гарнизона. Ще се развърне полева кухня за приготвянето на „ Войнишка боб чорба". Мероприятието ще се проведе в района на военно формирование 34200 /Военното училище/, от 10:00 часа на 18 ноември.

Целта на инициативата е да се популяризира военната професия, като се покажат възможностите, които военните предлагат - чрез изяви по съхраняване на войнските традиции и добродетели на Българската армия.

19 ноември се отбелязва, като ден на Сухопътните войски, защото на този ден преди 129 години в сраженията при Сливнишката позиция, в хода на Сръбско - българската война е защитено Съединението на България.