Шуменка стана координатор на Световното виртуално училище
Шуменка стана координатор на Световното виртуално училище / Дарик-Шумен

Евгения Цветанова, директор на ЦДГ № 25 "Братя Грим" в Шумен, бе избрана за национален координатор за България на Световното глобално виртуално училище за устойчиво развитие и осведоменост за околната среда "EНО". Координаторите за всяка страна бяха определени след близо двумесечен кастинг, съобщиха за Дарик от пресцентъра на община Шумен.

Задача на избранниците е да подпомагат учителите и децата в техните еко-инициативи, да разпространяват "зелените" идеи и да координират международните, национални и регионални инициативи. ЕНО-координаторите работят в извънработно време и не са допълнително заплатени, но техният избор е  сигнал за качеството на работата в тяхното училище или детска градина, регион и страна.

Световната инициатива е разпространена в 150 държави и  ежегодно има по няколко големи прояви. Предлаганите теми са планирани целогодишно и  разпределени по месеци. Работата по нея е стартирала още през 2000 г. във Финландия и затова неин координатор е именно от асоциация "ЕНО" в същата страна. Организацията е отворена за всички - от деца от детската градина до гимназии и фондации, учители и преподаватели.