Шумен ще почете героите на Априлската епопея с паметно шествие
Шумен ще почете героите на Априлската епопея с паметно шествие / netinfo

Паметно шествие от ученици, учители и граждани организират община Шумен и СОУ „Панайот Волов" на 22 април, петък, по повод 140 години от Априлското въстание. Шествието ще тръгне в 10:00 часа от пл. „Оборище" и ще завърши на бул. „Славянски", до паметника на Панайот Волов пред Военния клуб. В 10:30 часа там ще започне ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на поклон пред святото име на шуменския апостол, един от героите на Априлската епопея.

Шествието е част и поредицата събития, посветени на патронния празник на училището, което носи името на Панайот Волов. Литературно-музикална програма, подготвена от ученици и учители, ще върне спомена за славните страници в българската история от април 1876 година. Директорът на училището Ема Радушева ще отправи поздравление по повод празника. Слово за Априлското въстание, като най-високият връх в борбите на българския народ за национално освобождение, ще произнесе преподавателят по история Пламен Йотов. На фона на възрожденски песни ученици от различни класове на СОУ „Панайот Волов" ще рецитират патриотични стихотворения. Честването ще завърши с химна на училището и химна на Шумен.

В ритуала по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Панайот Волов ще се включат и от шуменския клуб към дружество „Традиция".