Над 500 души дойдоха на курбана за годишнината от трагедията
Над 500 души дойдоха на курбана за годишнината от трагедията / dariknews.bg

Година след ЖП катастрофата в Хитрино все още не са напълно завършени пострадалите от взрива къщи. По думи на кмета Нуридин Исмаил 10 къщи са завършени, сменени са 80 покрива, а на 70 сгради са извършени частични външни ремонти. 

Изграждане закъснява също заради проблем със собствеността на част от имотите, а собствениците не са получили ключвете от готовите сгради заради процедури по издаването на АКТ 16.

Според него само двама души нямат все още изграден дом - едната жена е при синовете си, а на втория - Николай Цачев е намерено място в старчески дом.

Над 500 души дойдоха на курбана за годишнината от трагедията
dariknews.bg


Почти готови са 16 от новите къщите, които се строят в Хитрино (СНИМКИ)

Николай Цачев от  пострадалото от взрива на влаковата композиция с. Хитрино, по-известен като Бай Кольо, е настанен в Дома за стари хора в град Шумен, съобщиха от регионалната дирекция "Социално подпомагане".

Още миналия месец той подал заявление, че иска да бъде приет в дома, заради претърпяна операция, затруднено самообслужване и влошаване на здравословното му състояние.
  

В момента се работи по няколко сгради
dariknews.bg


ТУК вижте как изглежда селото днес

Очаквам къщата ни да е завършена след януари, казва Шенай Хюсеин. Тя и синът Юнуз й живеят на квартира в Шумен, докато домът им бъде завършен. 

По време на ЖП катастрофата миналата година тя загуби съпруга си Тамер и сина си Дениз. 

Молебен и курбан за жертвите от ЖП катастрофата в Хитрино

Шенай Хюсеин
dariknews.bg


Чакаме да завършат къщата, за да се приберем. Да сме у дома, а не в чужда къща, казва тя. Обещали са й покъщнина, но засега това не е важно, казва тя. 

 Къщата е хубава, но ми лисва семейството, казва Шенай. 

Трагедията в Хитрино през погледа на очевидците

Над 500 души дойдоха на курбана за годишнината от трагедията
dariknews.bg


Да влезе в новата си къща очаква и 28-годишният Георги Марков. Той бе в кома близо месец, след като експлозията, която разтърси селото във фаталната утрин, срутила къщата на семейството му отгоре им.

Още 10-тина дни и ще сме си вкъщи, казва Георги. Той е претърпял няколко операции, вече се чувства добре и чака само да оправи зъбите си.

Как върви възстановяването на Хитрино?
 

В момента се работи по няколко сгради
dariknews.bg


Още лятото къщата на Вилдания Бейке е ремонтирана. Врати, прозорци, покрив - всичко замина, както и сайвантите, описва щетите жената. Майстори дошли в дома й и за около 7 дни подменили покрива. Доволна съм, работят бързо момчетата, казва Вилдания.
 

В момента се работи по няколко сгради
dariknews.bg



Преди година: Взривът, който промени Хитрино (СНИМКИ)

 

Според кмета Нуридин Исмаил през зимата няма да има жители на Хитрино, които да се наложи да живеят във фургон
dariknews.bg