хитрино курбан
хитрино курбан / dariknews.bg
Над 500 души се включиха в курбана, отслужен за годишнината от ЖП катастрфата в Хитрино. Той бе извършен по християнски и мюсюлмански обичаи от Варненския и Великопреславки митрополит Йоан и районния мюфтия Месут Мехмедов. 

Преди година ние се събудихме от вой на сирени. Не знаехме какво е станало, какво става и какво ще става. Но благодарение на много усилия успяхме да в по-голямата си част да възстановим онова, което загубихте, каза по време на курбана кметът Нуридин Исмаил. 

хитрино курбан
dariknews.bg

Преди година: Взривът, който промени Хитрино (СНИМКИ)

Той благодари на пожарникарите и полицаите. Десет дни, докато бе страшното, те помагаха и разчистваха, за да влезем, каза Исмаил.

Тези 10 дни ще останат завинаги в съзнанието ми , каза шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов.

Проверявал съм в световната история подобни катастрофи и това, което ви отличава е, че не допуснахте кражби и мародерства, каза още той и посочи, че след днешната обиколка на Хитрино са му направили впечатление новите къщи и ремонтираните покриви. 

Над 500 души дойдоха на курбана за годишнината от трагедията
dariknews.bg


Кметът посочи, че освен 10 нови къщи вече са сменени 80 покрива, а на 70 сгради са извършени частични външни ремонти. 
 

Над 500 души дойдоха на курбана за годишнината от трагедията
dariknews.bg

Да влезе в новата си къща очаква и 28-годишният Георги Марков. Той бе в кома близо месец, след като експлозията, която разтърси селото във фаталната утрин, срутила къщата на семейството му отгоре им.

Още 10-тина дни и ще сме си вкъщи, казва Георги. Той е претърпял няколко операции, вече се чувства добре и чака само да оправи зъбите си.

След комата: Да преживееш Хитрино (СНИМКИ/ВИДЕО)

От изказване на кмета Нуридин Исмаил стана ясно, че се обмисля идеята за изграждане на християнски и мюсюлмански храм в селото. Той посочи, че вече има място за джамия, а хората са харесали църква, която да прилича на тази в село Светлен. Средства обаче трябва да се търсят тепърва.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.