Семинар между ресторантьори и ОДБХ за безопаснотта на храните и хигиената
Семинар между ресторантьори и ОДБХ за безопаснотта на храните и хигиената / снимка: Дарик-Шумен

Хигиената и безопасността на предлаганата храна в ресторантите в Шумен бе обсъдена днес на семинар. Форумът бе организиран от Областната дирекция по безопасност на храните, а в него участие освен експерти взеха и представители на ресторантьорския бизнес от Шумен.

„Основната цел на семинара е превенцията и потенциалните рискове, които биха могли да възникнат при приготвянето на храните и могат да застрашат здравето на клиентите", обясни д-р Даниела Петкова - гл. експерт Отдел „Контрол на храните" към ОДБХ-Шумен. По думите й, акцент е поставен на представянето на основните и специфични хигиенни изисквания, на които трябва да отговаря един ресторант, разисквани бяха и най-често срещаните проблеми в това отношение. Като основни проблеми д-р Петкова посочи неспазването на технологичните процеси, неизползването на помещенията по предназначение, неспазване на температурния режим на съхранение на храните и неспазване на правилата за лична хигиена. „Понякога се установява и съхранение на храни с изтекъл срок на годност", допълни експертът.

„Санкциите при установено нарушение започват от 500 лв. и може да стигне до 10 000 лв., възможна е и конфискация", поясни д-р Катя Райкинска - директор на ОДБХ-Шумен. По думите й, с оглед на предстоящите празници Агенцията ще засили проверките си по заведенията в Шумен.