Само в 4 специалности задочно обучение през 2009/10 г. в ШУ
Само в 4 специалности задочно обучение през 2009/10 г. в ШУ / netinfo

Само 4 специалности, от общо над 40, на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” ще предлагат възможност и за задочно обучение през учебната 2009/10 година. Задочно обучение ще има за специалностите Английска филология, Компютърна информатика, Социални дейности и Инженерна логистика. Това стана ясно по време на пресконференция, свързана с предстоящата кандидатстудентска кампания на шуменското висше учебно заведение. „Тенденция към намаляването на броя задочните специалности се наблюдава и в други университети в страната”, заяви зам. – ректорът доц. д-р Димчо Станков. По думите му броят на студентите задочно обучение е бил твърде голям, спрямо този на обучаващите се редовно. Издръжката, която държавата отпуска за трима задочници се равнява на тази за един студент редовно обучение, допълни доц. Станков.

 

Направена е промяна в правилника за учебната дейност на университета, която предвижда от облекчен режим на обучение да се ползват повече категории студенти. Посещението на всички учебни занятия няма да е задължително както за майките, бременните, диспансеризираните и студентите с физически увреждания. Като нововъведения са включени и работещите студенти и тези, които са бащи с деца до 6 год. По този начин донякъде ще се компенсира и намаляването на броя на задочните специалности. Желаещите, които се опасяват, че исканата от тях специалност не предлага задочно обучение могат да се възползват от този облекчен режим, каза още доц. Станков.

 

За следващата учебна година университетът е направил заявка за отпускане на 1 651 места за бакалаври, което е с 149 повече от миналата година. За професионални бакалаври са заявени 133 места, с 84 повече от предходната кампания, а за магистри са заявени 15 места, което е с 40 по-малко в сравнение с 2007 г. „Тъй като по закон има възможност желаещите за магистърска степен да се обучават по платена форма, се насочваме натам’, заяви доц. Димчо Станков. 

 

През тази година предварителните кандидатстудентски изпити ще се проведат на два пъти /през април и юни/, а не както през миналата на три. Отпаднали са изпитите през месец март, понеже тогава се явяват малко кандидати. Редовните изпити ще са през месец юли и ще се провеждат на две дати.

Кандидатстудентският справочник за тази година не включва в примерни тестове, те са отпечатани на отделен сборник. Цената на двете пособия е по 4 лв., съобщи доц. Станков. Той каза още, че все още не е ясно дали ще има промяна в цената на изпитите, през миналата година явяването на първи изпит е струвало 20 лв., а за всеки следващ кандидатите е трябвало да заплатят по 15 лв.

 

Шуменският университет ще вземе участие на първата за 2009 г. кандидатстудентската борса, която ще се проведе в София от 6 до 11 март.