РБ  Ст. Чилингиров отбелязва Световния ден на книгата
РБ Ст. Чилингиров отбелязва Световния ден на книгата / netinfo
Редица инициативи организира Регионална библиотека „Ст. Чилингиров” в Шумен по повод 23 април – Световният ден на книгата и авторското право. В библиотеката ще бъде извършвана безплатна регистрация за нови читатели. Ще се проведе и дарителска акция „Библиотеката дарява”. Предвижда се да бъдат дарени книги на училища, читалищни библиотеки, както и на Дома за възрастни хора и на Детско отделение на МБАЛ -Шумен.

Регионалната библиотека в Шумен ще се включи и в маратонът на четенето, който е част от Националната кампания „Четяща България”. През целия ден в библиотеката деца ще четат откъси от любими приказки , а в Заемна за възрастни читатели и библиотекари ще четат мисли, крилати фрази, откъси от любими произведения.

Международният ден на книгата се чества от 1996 г. по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето и образованието за развитието на личността. 23 април е избран като традиционен празник на културата в Португалия, страната, която прави предложение на тази дата да се отбелязва Международния ден на книгата и авторското право. Това е и рожденият ден на Шекспир и датата на смъртта на Сервантес.