Разследват случай на агресия и насилие над деца с увреждания в Шумен
Разследват случай на агресия и насилие над деца с увреждания в Шумен / netinfo

Разследване на случай на проявена агресия и насилия над деца с увреждания започват редица институции в Шумен.

Преди няколко дни в интернет се появи клип със запис на гласа на жена, която се обръща към плачещо дете с думите - "Няма да те чакам, ей животно, ще те убия тебе, разбра ли ме". На клипчето освен звуковия запис се вижда и снимка на насинен детски крак. Автор на този запис е Хюлия Арон, служител в шуменския Център за настаняване от семеен тип "Слънчево детство", в който живеят деца с различни увреждания.

Разследват случай на агресия и насилие над деца с увреждания в Шумен
netinfo

Тя разказа, че е направила записа на 6 юли, когато е приключвала смяна и е видяла своя колежка Деница Атанасова да обижда едно от 14-те деца в Центъра. Хюлия поясни още, че случаите на проявена агресия и насилие над децата от страна на хора от персонала не са един или два.

Бивша служителка в центъра - Велислава Францова, допълни, че има и други порочни практики в работата. "Децата бяха карани принудително да спят с часове, който не искаше да спи имаше бой с чехли и пръчки", разказва жената.

Францова твърди още, че миналата година, в навечерието на местните избори, управителят на Центъра Марина Андонова е казвала на персонала за кого да гласува. Дъщерята на Андонова - Лили Петрова, е общински съветник от групата на БСП в Шумен и управителят на Центъра искал подчинените й да дадат своя вот за дъщеря й.

Марина Андонова отхвърли всички обвинения. Тя заяви, че проблеми в Центъра няма и изказа съмнения относно автентичността на пуснатия в интернет запис. "Просто видях, че профила е фалшив, от който е пуснат този клип, гласът е монтаж, нямам служител с такъв глас, това на снимката също не мога да кажа какво е, така че има си компетентни органи, нека си извършат разследването", заяви Андонова.

Зам.-кметът по здравеопазване и социална политика на Шумен д-р Светлана Маркова заяви, че Общината е в течение със случващото се и вече са взети нужните мерки. След подаден вече официален сигнал в Центъра ще бъде извършена проверка, а Общината ще подаде сигнала и до Агенция за закрила на детето, полиция и прокуратура.

Разследват случай на агресия и насилие над деца с увреждания в Шумен
netinfo

"Вярвайте ми, че аз ще искам една много сериозна проверка и ще се видят нещата кой е прав и кой не е прав", каза зам.-кметът. По думите й, вече са проведени разговори с ръководството на Центъра и служителите, изискан е и писмен доклад по случая.