Разпродават Топлофикация-Шумен, Димитров със съмнения в натиск от висши кръгове
Разпродават Топлофикация-Шумен, Димитров със съмнения в натиск от висши кръгове / netinfo

Имуществото на обявената в несъстоятелност "Топлофикация"-Шумен да бъде разпродадено. Това решение е било взето днес на събрание на кредиторите, съобщи пред журналисти собственикът на капитала на топлофикационното дружество Димитър Димитров.

Той се възпротиви срещу мотивите за обявяване на несъстоятелност от Шуменския окръжен съд, сред които приложени два протокола, които не са одобрени от Съвета на директорите. "Нашият съд чинно се произнася в несъстоятелност без каквато и да било проверка по случая", коментира той и добави, че според него съдът се е подал на изключителен натиск отстрана на синдика Елвира Танчева, съпруга на бившия председател на Конституционния съд Евгени Танчев. "Оказва се натиск по ликвидация на "Топлофикация"-Шумен, дали има конфликт на интереси - това са други въпроси", заяви Димитров.

По думите му единствената цел на разпродаване на имуществото е газопроводът, към който проявявали интерес италиански компании. "Освен старо желязо, друго няма. Закупувайки газопровода на мижава цена, градът ще бъде лишен от евтин природен газ", каза още той. "Оказан е силен натиск от висши кръгове в София", категоричен е Димитров.

"Изготвили сме прекрасна оздравителна програма. "Булгаргаз" я прелистваха, прелистваха и накрая решиха да разпродадат имуществото. Предлагахме над 3, 5 пъти повече пари, отколкото могат да се вземат от разпродажба", заяви той.

Христо Дечев, който участва в пресконференцията в качеството си на ръководител на групата, подготвила целия процес по диагностика, бизнес план и оздравителен план, от своя страна, коментира, че този процес е бил насочен към несъстоятелност преди сроковете да са изтекли. "Ситуацията се усложни със самото решение на съда", заяви той. Според Димитров това решение не е съобразено с обществения интерес и е юридически казус без прецедент у нас.